keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Vintro Chalk Paint -kalkkimaali


Sain kokeiluuni Värisilmän valikoimassa olevan uutuuden, vesipohjaisen Vintro Chalk Paint kalkkimaalin.Tuote on ekologinen, jättää liitumaisen pinnan ja sen käyttökohteet ovat esimerkiksi seinät, kalusteet ja tekstiilit. Sillä voi maalata myös lasia, puuta, kiveä, kaakeleita, muovia, metallia ja nahkaa.

Lähdin ensin työstämään tv -tasoa, jonka ulkonäkö miellytti kovasti, mutta jonka värisävyn koin liian tummaksi.


Käytin Vintron Chalk Paint Crystalia, joka on värikartan valkoisin maali. Tuotteen kuvauksessa mainitaan, ettei käsiteltävä kohde tarvitse juuri muuta esikäsittelyä, kuin hyvän pyyhinnän. Mutta koska sisustuskoulussa opin, että pohjatyöt ovat kaiken a ja o ja että maalipinta päällä on oikeastaan vain loppuhuipennus, hioin ja pyyhin kostealla kauttaaltaan tottumuksenkin vuoksi.

Kalkkimaali itsessään on todella paksua,vähän kuin hyytelön ja vanukkaan sekoitus. Maalia voi halutessaan ohentaa vedellä oman maun mukaisesti ja ihana Värisilmän edustaja Liisa Nurro vinkkasi, että jos vettä sattuu lorahtamaan liikaa, sen voi antaa vain haihtua maalin seasta pois. Toinen vinkki oli kastaa suti veteen ennen maaliin upottamista. Noudatin itse tätä niksiä. Maali kuivuu verrattain nopeasti ja kannattaakin vedellä pitkiä vetoja päästä päähän eikä lähteä ensimmäisellä kerroksella kovin paljoa korjailemaan. Annoin kuivua 2-3 tuntia toisen maalikerroksen välissä. Tässä vaiheessa pinta oli hyvä. Halusin jättää pintaan värisävyn vaihteluja, joten jätin maalaamisen tähän.


Seuraavana päivänä hioin (imuri vieressä!) ja huolellisen pyyhinnän jälkeen levitin pintaan Vintron vesiohenteisen Matt Lacquer mattapintaisen lakan.


Kovakulutuksiseen pintaan tätä suositellaan laitettavaksi. Lakka syvensi pinnan väriä ja kuviota hienosti. Lopputulos on mielestäni aivan ihana ja valkoinen Crystal ansaitsee kiitosta valkoisuudestaan.


Koska meillä oli nyt upea, "uusi", valkoinen tv-taso, kaipasi kokonaisuus freesausta. Maalasin tason yläpuolella olleen hyllyn samanväriseksi yhtenäisen ilmeen luomiseksi.
Kajareiden maalamis -uhkailujen jälkeen siippa suostui luopumaan (kamalista) kaiuttimistaan ja niimpä kokonaisuudesta tuli vieläkin keveämpi. Tässä vielä ennen ja jälkeen kuvat.
Vintro Chalk Paintissa plussaa on hajuttomuus, peittävyys ja nopea kuivumisaika. Lapsi tuli jossain vaiheessa viereen toteamaan, että ompas hyvä tuoksu. Koirataloudessa oli myös kiva, ettei hänen tarvinnut olla evakossa kovin pitkään. Sudit ja maalitahrat käsissä lähtivät vesipesulla hyvin. Ja riittävyys! Tason maalaamisenkin jälkeen purkki näytti lähes käyttämättömältä! Tämä oli suuri yllätys, vaikka riittoisuudesta olin jo kuullut.

Innostuin jatkamaan kodin muihin sisustusesineisiin. Maalasin ihanan, mutta niin synkän naulakon samalla valkoisella. Kuivuttua hioin reippaasti, jotta pintaan tulee hiema kulumaa.Ja voi kyllä tykkään!!

Tummat (ja vanhat!) Ikean neliöpeilit saivat pintaansa ensin samaa valkoista Crystalia. Kuivumisen jälkeen maalasin päälle harmaata Vintron Chalk Paint Dovea. Värikartassa tuo saattaa äkkiseltään näyttää beigeltä, mutta väri on mielestäni aika puhdas harmaa. Kun tämä pinta oli kuivunut, hioin voimakkaasti, kunnes kaikki kolme värikerrostumaa olivat esillä. Kyseessä oli alunperin vain kokeilu, mutta pinnasta tuli niin hauska, että saivat mennä takaisin paikalleen sellaisinaan.
Sitten siirryin kokeilemaan maalia tekstiiliin. Tähän valitsin vanhat sohvatyynyjen tummanharmaat puuvillaiset päälliset, jotka olivat kevään saapumisen myötä tiputusuhan alla.Otin maalia reippaasti sutiin ja maalasin alkuun vain toiset puolet. Seuraavana päivänä tarkastelin
lopputulosta. Kangas tosiaan oli kovettunut, mutta pyörittelyn, kääntelyn ja vääntelyn jälkeen pehmeni jonkin verran. Pinta muistuttaa mielestäni hieman nahkaa jämäkkyydeltään ja ulkonäöltään, vai mitä?


Halusin testata vielä konepestävyyden, joten käänsin tyynyliinat nurin ja iskin koneeseen. Hienopesu 30. Koneesta tullessa näyttivät tältä. Vähän kivipesty, batiikkimainen fiilis. Aika jännä. Miltähän sama näyttäisi vaikkapa farkuissa? (Huom. Tähän pintaan lopuksi toki vaha tai lakka päälle, maali itsessään ei kestä!)Viimeisenä kokeiluna otin käsittelyyn seinäkkeen, josta ensin irroitin vanhan tiilitapetin, jonka värisävy on mielestäni liian pliisu.


Pesin seinän ja levitin pohjalle Crystal -sävyistä kalkkimaalia. Kuivumisen jälkeen aloitin märällä rätillä tuputtamaan alhaalta ylöspäin harmaata Dove -sävyä. Halusin pintaan hieman ombremaisen, mutta vähän betonisen fiiliksen. Tässä tekniikassa parasta on se, ettei ole syytäkään tulla tasaista jälkeä. Lopputulos on mielestäni oikein onnistunut! Kovan kulutuksen pinnalle muuten suositellaan Vintro Extreme -lakkaa. Ajattelin hommata sen tähän päälle koiran ja siitä johtuvan ahkeran seinien pyyhkimisen takia.Vintro Chalk Paint -valikoiman värikartassa on runsas ja herkullinen Värivalikoima. Kevättä kohti mentäessä oma lempparini seuraavaksi kokeiltavaksi olisi sitruunankeltainen Citron tai upea vihreänturkoosi Esmeralde. Myös kulta ja hopea kiinnostaisi!


Värejä voi muuten sekoitella keskenäänkin! Tästä pääset tutustumaan lisää vaihtoehtoihin:  Värisilmä

Inspiroiduin tästä tuotteesta ihan älyttömästi ja luulenkin ettei tämä jää tähän. Vielä olisi ruokapöytää ja sohvapöytää maalattavana sekä olisi kiintoisaa testata miten maali kestää kulutusta lattiassa! Alkuun ajattelin kokeilla vaatehuoneen lattian maalaamista..

Inspiraatioterveisin, Elengiina ☆

6 kommenttia:

 1. Vaikuttaapa kivalta! Kestääkö se siis ihan semmosessa ikea-tyyppisessä huonekalulevypinnassa? Onko kovin kallista ja hupenevaista? Paljonko sinulla meni televisiotasoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Sanna! Tuo meidänkin tv-taso oli jotain Jysk/Ikea -valikoimaa joten uskallan väittää että ainakin tuon hyvän hionnan ja lakkauksen myötä on kestävä. Maalia ei kulunut siis juuri mitään! Tuolla yhdellä ja samalla purkilla tein nuo kaikki mitä tässä esittelin +vähän muuta ja vieläkin on ehkä 1/3 jäljellä. Siis todella riittoisaa! Purkissa lukee riittoisuus 19m2.

   Poista
 2. Hei, onko lakkapinta kestänyt hyvin käytöössä? Itse mietin keittiön pirttikaluston maalaamista kalkkimaalilla, kestäisiköhän tuo lakkapinta kovaa kulutusta keittiön pöydässä?

  VastaaPoista
 3. Heippa! Hioitko pinnan ennen kalkkimaalilla maalaamista ihan vaan santapaperilla vai oikein hiomakoneella? Entä ennen lakan vetämistä; santapaperilla vai hiomakoneella?

  VastaaPoista
 4. Maalasin koristemaalauksen sapluunalla keittiön oviin. Vielä vuodenkin kuluttua maali lähtee pois. Testaillut välillä vanupuikolla, vähän vain hinkkaa kuivana tai vedellä ja naali lähtee aivan kokonaan pois. En ole voinut pyyhkiä millään keittiökaapeja koko aikana maalauksen kohdilta joten kaappien arvailu on ollut äärimmäisen varovaista. Tänään päätin vetää siveltimellä Vintron Extreme Lacquerin jos sitten pysyisi. Verisimmän myyjä sanoi jälkeenpäin että sehän on kuin vesiväriä. Ikävä etteivät etukäteen kertoneet eikä brosyyrissa mainittu mitään.

  VastaaPoista

Kommentteja? Palautetta? Risuja tai ruusuja, voit jättää sen tähän!