keskiviikko 8. elokuuta 2018

Unisieppari +kuvallinen ohje

Humpsis!
Kesäloman viimeistä viikkoa viedään ja ai että missä keleissä tämä kesäni onkaan mennyt! ☀️☀️☀️
Paluu arkeen tarkoittaa kohdallamme täydellistä muutosta; Poika aloittaa koulun ja itseasiassa niin aloitan minäkin! Jään kokonaan pois töistä opintovapaalle alustavasti ainakin toukokuun 2019 loppuun asti. Jännittää ihan älyttömästi, mutta tämä uusi zenimäinen ja tietyllä tapaa "vapaampi" elämä on niin tervetullutta. 🙏🏼

Arjen muutokset toivat mukanaan levottomampia unia niin itselle kuin lapsillekin  ja niinpä pienimmän pyytäessä että "Äiti, mä haluaisin sellaisen unisiepparin kun kaverillakin on", lähdin suunnittelemaan siepparia välittömästi.



Unisieppareita tuntuu olevan yhtä paljon kuin tekijöitäkin, mutta yhteinen tekijä  näyttäisi olevan verkko ja höyhenet. Unisiepparin tarkoitus on suodattaa pahat unet pois ja tuoda ainoastaan hyvät unet nukkujalle.

Tyylilleni uskollisena pysyin jälleen minimalistisessa ja  harmonisessa tyylissä, eli tarvikkeinani olivat valkoinen paperinaru, valkoiset höyhenet, vaaleat helmet ja rautalankaa. Nuo metallirenkaat löytyivät (kalliilla) Sinellistä. Unisieppari kuuluisi perinteisesti tehdä pajurenkaaseen, mutta halusin nyt tehdä modernimmalla tavalla ja siksi päädyin ohueen metalliseen.


Otin paperinarusta reippaan puolitoista metriä pituutta, josta lähdin pyörittämään tiiviisti renkaan ympärille. En siis leikannut saksilla, vaan jätin toisen pään kiinni kerään vielä hetkeksi. Pyöritin loppuun asti ja sentin verran vielä aloituksen päälle, jotta se pysyy paikoillaan. Kuva alla.


Sitten aloitin pyörittämään noin reilun sentin mittaisia lenkkejä renkaan ympärille. Langan kulku on tärkeä lopputuloksessa eli lanka etupuolen kautta renkaan yli taakse ja langanpää syntyneen lankalenkin/silmukan sisäpuolelta takaisin eteen. Näin jatketaan loppuun asti. Kuva alla.


Olisi hyvä, jos aloituskerroksen viimeinen lankalenkki jäisi vähän vajaaksi aloituksesta ts. olisi hyvä jättää ensimmäisen ja viimeisen lankalenkin välille pieni rako. Seuraava kerros jatketaan samoin, mutta nyt lenkit kiedotaan kiinni jo syntyneisiin lenkkeihin.
Kuvassa alla kuvattu tilanne kerros kerrokselta.


Lopuksi kiristys ja työn takapuolelle solmu. Sitten alkaa koristelu. Itse kiinnitin höyheneen rautalankaa ja pujotin helmet päähän. Kiinnitin myös muutaman helmen verkon keskiosaan rautalangalla. Mittasin ja leikkasin nyt myös paperinarunkerästä irti ja solmin päähän ripustuslenkin.



Valmis!



Tein näitä tällä kertaa kaksi, toisen pojalle ja toisen meille makuuhuoneeseen. Nyt vaan kokeilemaan, toimiiko unisieppari kuten pitäisi?


Unisiepparin historiaa Wikipediasta lainattuna:
"Unisieppari on pajurenkaasta, lankaverkosta ja höyhenistä tehty Pohjois-Amerikan intiaanien taikakalu, joita myydään matkamuistoiksi ja koriste-esineiksi. Se on alun perin ojibwa-intiaanien perinnettä[1], mutta 1960-luvun kansalaisuusliike nosti unisiepparin yleisen intiaanikulttuurin tunnukseksi. Nykyisin myös new age -ryhmät valmistavat ja myyvät unisieppareita.[2][3] Unisiepparin alkuperäinen tarkoitus on suodattaa pahat unet ja ajatukset päästäen lävitseen hyvät unet ja ajatukset,[4] mutta nykyisin se on usein koriste-esine.  Ojibwa-taruston mukaan hämähäkki-isoäiti (maailmanluoja) kutoi unisiepparin karkottamaan ihmiskunnan pahat unet. Pahat unet tarttuvat siepparin verkkoon ja valuvat höyheniä pitkin Äiti Maahan. Toisen tarinan mukaan pahat unet nousevat aamukasteen mukana tähtiin, josta ne eivät koskaan palaa. Unisieppari ripustetaan sängyn yläpuolelle ja sen väitetään karkottavan pahat unet, mutta houkuttelevan luokseen hyviä unia.  Pajurenkaasta tehty unisieppari haurastuu ja hajoaa ajan myötä, ja se kuuluu asiaan, sillä myös lapsuus päättyy aikanaan."

Sweet Dreams!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja? Palautetta? Risuja tai ruusuja, voit jättää sen tähän!