lauantai 8. heinäkuuta 2017

Valkoinen sauna 2.0

Hei me muutettiin!

Saatiin yks ihana, valoisa asunto aika yllättäen. Asunto josta oltiin haaveiltu jo kauan. Tehtiin pintaremppaa, jota tosin jatkan vielä tavaroidenkin oltua jo suunnilleen paikoillaan.




Vaikka olen jo blogissa esitellyt valkoisen saunan, ajattelin syventyä aiheeseen uudestaan ja hieman kattavammin. Edellisen asunnon saunan käsittelin Ilveksen valkoisella saunavahalla. Pääset kurkkaamaan sen TÄSTÄ. Olin tuotteeseen jo silloin älyttömän tyytyväinen. Vahan pigmenttisyys, levitettävyys ja laatu on ihan mieletöntä. Plus tuote oli edullinen. Saatuani lukijoilta kyselyä ja palautetta Tikkurilan Supi -saunavahan värittömyydestä, ajattelin, että ehkä sitä tuotetta tarvitsee käyttää enemmän.

Kävi sitten niin, että (edellisen saunan) saunajakkaramme halkesi. Kun remonttimies rakensi uuden jakkaran, hän joutui Ilveksen saunavahan puutteessa käyttämään tätä Tikkurilan Supi -saunavahaa. Olin lopputuloksesta järkyttynyt. Jakkara oli aivan uskomattoman LIUKAS. Mietin miten se oli mahdollista ja ajattelin, että remppareiskan oli täytynyt jollain tavalla mokata. Värisävy kyllä oli lähes yhtä valkoinen, mutta pinta oli kiiltävämpi. Käytimme jakkaran päällä pyyhettä ja pohdin hiovani liukkauden pois.

Hiomiset jäi, koska muutettuamme tähän uuteen asuntoon, lähdin ostamaan saunaa ja vessan paneelikattoa varten tätä jo hyväksi toteamaani Ilveksen valkoista saunavahaa. Myyjän ilmoitettua "eioo":ta valitsin pettymyksessä purkin Supi -saunavahaa.

Wc:n paneelikattoa käsitellessäni tajusin tuotteen olevan enemmänkin vaan vaaleahkoa, väritöntä vahaa. Toistin käsittelyn vielä pari kertaa, kunnes olin valkoisuuteen tyytyväinen. Katon pinta kiilsi.
Tajusin, ettei remonttimies edellisessä ssunnossa ollut mokannut, vaan tämä tuote käyttäytyy näin. Soitin Tikkurilan maalilinjalle jossa asiakaspalvelija kertoi, että tuote imeytyy puuhun sen mitä imeytyy ja jos pinta kiiltää, sitä on laitettu silloin liikaa ja on tällöin liukas. En todellakaan halunnut tätä uuden asuntoni saunaan. Otin yhteyttä Ilves -maalien valmistajaan ja niinpä yhteistyössä heidän kanssaan saan esitellä teille uuden kotimme valkoisen saunan, joka siis on käsitelty Ilveksen valkoisella saunavahalla saunajakkaraa myöten. ❤

Saunan alkuperäinen kunto oli huono. Pinnat olivat tummuneet eri asteisesti ja seinistä irtosi tikkuja.


Irrotin lauteet, kaiteet ja tyhjensin tilan. Aloitin maalipesulla, joka poistaa kaiken lian ja valmistelee pinnan vastaanottavaiseksi maalille. Huuhtelin huolellisesti ja annoin pintojen kuivua seuraavaan päivään. Hioin kauttaaltaan seinät ja katon. Pyyhin hiontapölyt hyvin ja suojasin sitten lattiat.
Tässä vaiheessa saunan ilme oli jo kirkastunut hieman.


Työjärjestykseni oli seuraava: Aloitin katosta. Levitin vahaa ensin kaikkiin kulmiin/päätyihin ja koloihin, jotka olivat selkeästi pinnaltaan tummemmat. Sitten vahasin lautojen väliset vaot ja levitin sen jälkeen vahaa päästä päähän pitkillä vedoilla telalla lauta kerrallaan jonka jälkeen tulin siveltimellä perässä viimeistelemään pinnan. Toimin samoin seinien kanssa. Toisena päivänä maalasin kaiken kertaalleen. Kaksi vahapintaa riitti, koska haluttiin pitää puunsyyt ja pieni rosoisuus esillä. Ettei tulisi liian päälle maalatun näköistä. Tilasta tuli tosi kiva ja tuo pitkään kaipaamani ikkuna on piste i:n päälle. Näihin kuviin ei ole lisätty mitään valoa, kaikki valo on luonnonvaloa.








Kylppärin katto sai samalla kertaa saman käsittelyn, joka toki oli itsestäänselvää pinnan ja tunnelman jatkuvuuden kannalta. Lisäsin lopuksi ledivalot katon rajaan ja tilan tunnelma muuttui kertaheitolla ryhdikkäämmäksi. Tykkään. Tässä vielä ennen ja jälkeen kuvat:



     



Lattian käsittely on vielä selvityksen alla. Ilmeisesti kosteiden tilojen muovimattojen maalaus on ennen kuulumatonta ja tällä hetkellä elän siinä tiedossa, ettei juurikaan ole olemassa maalia, joka kestäisi suihkut ja saunomisen kosteuden tai kuumuuden.
Joka tapauksessa Ilveksen valkoiseen saunavahaan olen erittäin tyytyväinen. Seuraavassa postauksessa (joka on tulossa pian!) esittelen Ilves -maalien toista tuotetta, joka yllätti itseni ja läheiseni täysin... Joten stay tuned!



12 kommenttia:

  1. Näyttää hienolta! Meidän saunalle pitäisi tehdä samoin. Hioitko myös panelien välit ja jos, niin miten/millä. Hionta kuulostaa työläimmältä vaiheelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En itseasiassa hionut välejä, koska pinnat olivat niin kuluneet jo valmiiksi plus tiedostin työmäärän 😄 Välit kuitenkin imivät vahaa yhtälailla, kiitos maalipesun! Hionnassa käytin Boschin hiomakonetta (+hengityssuojaa) joka helpotti työmäärää valtavasti.

      Poista
  2. Tikkurilan saunavahalla minäkin käsittelin ulkosaunani lauteet jactuli niin liykas,että putosin laureilta alas...löin pääni lattiaan...käsivarteni ja jalka mustelmilla ...sen verran vaisto sano,että älysin väistää kiuasta etten polttanut itseäni
    Saman vasrauksen sain Tikkurilalta....hioa piti uudet lauteet että sain liukkauden pois...keljuttaa kun mustat kauteet pitu saada ja onkin nyt laikukkaat...en suosittele Tikkurilan vahaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua, tuo Tikkurilan Supi -saunavaha on suorastaan vastuuton tuote ainakin noilla ominaisuuksilla myytynä! Olen ollut suorastaan vihainen, että tuollaista vahaa myydään ja nyt kun luin tarinasi, olen kauhuissani, että tämä on kaikkien tietämättömien saatavilla! Luojan kiitos olet hengissä ❤

      Poista
  3. Raikas sauna syntynyt! Tekstin ensimmäiset kuvat eivät näy minulle. On vain sellaiset pienet laatikot "vihjeenä".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohh, mitä ihmettä? Toivottavasti kyseessä oli vain väliaikainen häiriö?

      Poista
  4. Ihan ku meidän sauna! Kylppäri on myös tuollainen pitkä ja kapea. Ja täsmälleen samanlaista projektia olen miettinyt (paitsi lauteisiin harmaata), vaan Supista ei ole kovinkaan hyvää kuvaa saanut.

    Onneksi eksyin jotenkin Ilves-maaleihin ja sivuillesi! :)

    Karhensitko vain hiomakoneella vai hioitko enemmänkin seinä- ja kattopintoja sekä saunassa että kylppärissä? Paljonko sait suunnilleen vahaa kulumaan yhteensä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Hioin koneella niin paljon, että sain kaiken lakkapinnan / tummentumat ja tikkuiset kohdat veke. Tein saunassa käsittelyn sekä seiniin että kattoon. Kylppärin kattoa en hionut, koska sain hillittömän astmaattisen/allergisen kohtauksen hengitysmaskista huolimatta. Hiontaa suosittelen silti, koska vaha ottaa kiinni kauniimmin ja tasaisemmin. Käytössä oli 2× 2.7l pönikkää ja melkein molemmat kuluivat yhteensä näihin kaikkiin. Kiva kuulla jos tästä oli sulle apua ❤ Ilves -maalien valikoima on itselleni lempparein ja suosittelen niitä hinta-laatu -suhteen takia erittäin lämpimästi kaikille! Tsemppiä projektiisi!

      Poista
  5. Hei. Itsellä kanssa suunnitelmissa valkoinen sauna. Kiinnostaisi tietää, miltä saunanne näyttää nyt muutamien vuosien käytön jälkeen? onko valkoinen pysynyt valkoisena vai onko seiniin tai lautesiin tullut jo rumia/selvästi havaittavia tummentumia? Kiitos jos vielä voisit tänne blogiin vastailla tähän projektiin liittyen vaikka toteutuksesta onkin jo aikaa kulunut useampi vuosi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, toivottavasti vastaukseni ei tule liian myöhään. Olemme jo muuttaneet pois ja sauna jäi siihen (hyvään) kuntoon, kuin olimme sen jättäneet. Tosin jos olisimme siinä vielä asuneet, olisin hionut ja käsitellyt lauteet uudelleen. Niinkään väripinttymiä ei ollut, huuhtelen saunan aina käytön jälkeen, mutta harjaamisesta johtunut vahapinnan kuluminen joissain kohdissa kävi silmään. Eli ei tuo ikuinen pinta ole. Toki mitä paremmin pohjatyöt tekee, sen paremmin lopputulos säilyy.

      Poista
  6. Pleasant browse. Composing skill. Liked the story.     saunajournal.com

    VastaaPoista

Kommentteja? Palautetta? Risuja tai ruusuja, voit jättää sen tähän!