tiistai 24. toukokuuta 2016

Betoni DIY

Käsityökouluni on päättynyt ja mulla on nyt Käsityön taiteen perustutkinto portfolion myötä valmis! Kaksi koulua hoidettu loppuun tänä vuonna joten nyt ajattelin vähän relata.

Viimeisillä kursseilla tutustuin betoniin, josta itsellä ei ollut aiemmin mitään käsitystä. Olin älyttömän inspiroitunut ja ideoita pursusi öisin unissa ja päivisin töissä. Betoni materiaalina miellyttää itseäni ihan älyttömästi värinsä ja olemuksensa puolesta.

Ensimmäisellä kerralla täytin minigrip -pusseja betonimassalla ja asettelin kaksi liimapurkkia päälle. Kuivan työn spray-maalasin kevyesti valkoiseksi. Lopputuloksena sain  olkkarin pöydälle alustan laseille tai kynttilöille.
Asiasta vähintään yhtä inspiroitunut työkaverini teki minulle K -kirjainmuotin, johon kaadoin massat ja jätin kuivumaan.


Samalla mietin, että voisinko betonilla saada vetimet keittiönkaappeihin. Mieleisiä ja sopivan hintaisia ei ollut tullut vastaan. Haastavaksi projektin teki se, että ovia on 21kpl. Eli ei ihan vaan muutamaa. 
Tiesin haluamani mallin, mutta en toteutustapaa. Mietin ja mietin, kunnes muotti tuli töissä vastaan. 


Kovalevyt toimitetaan tällaisessa pakkauksessa.
Rakoihin mahtuu 20kpl kovoja, eli lähes vetimiä tarvitsemani määrä. Pitää tehdä tuplasatsi, koska osa kuitenkin hajoaa tai epäonnistuu jotenkin. Päätin valaa ruuvit vetimiin molempiin päihin valmiiksi kiinni. Ongelmana oli enää se, että yhdellä ruuvilla vetimen vielä onnistuisi pyörittämään paikoilleen oveen, mutta kahdella se on saatava työnnettyä suoraan läpi ja taakse sitten vastakappaleeksi kiristysmutteri. Mittasin kaiken tarkasti ja kävin ruuviostoksilla. Muotissani oli se hyvä puoli, että sain työnnettyä ruuvit materiaaliin sisään kiinni. 


Näin asento ja oikea kohta pysyi paikoillaan.
Valoin betonia muotin pohjalle sentin-kahden verran ja jätin kuivumaan. Jännitin seuraavat päivät vain sitä, onnistuisiko oma ideani käytännössä lainkaan.

... Ja onnistuihan se. Muotti irtosi vaivatta ja yksitellen pöydälle tipahteli betonisia,  kantikkaita vetimiä. 
Olin täysin  rakastunut. Kotona hioin, lakkasin värittömällä kalustelakalla ja työnsin vetimet paikoilleen. Muutos keittiössä oli huikea.
Tässä näkee eron fiilikseen entisen ja nykyisen vetimen välillä.Olin kurssilla tuottelias. Tein lisää kirjaimia, sydämiä, jääkaappimagneetteja, ovipainoja, tuhkakuppeja, ruukkuja ja kaikkea mihin lyhyt aika riitti.
Kesälomalla aion ottaa mökille mukaan pari ämpäriä ja muutaman säkin sementtiä ja toteutan loput ideani. 
Huh, miten kivaa ja nopeaa hommaa!
10 kommenttia:

 1. Kauniita! (: Enpä ole ennen betonisia vetimiä nähnytkään.

  VastaaPoista
 2. Wau!
  Olen ihaillut monien betonitöitä aiemmin, mutta vasta tämä sinun tuikku"tyyny" sai aikaan sen, että ihan pakko päästä itsekin kokeilemaan!
  Nuo vetimet ovat myös upeat! Olohuoneen TV-taso kaipaa kipeästi uusia vetimiä ja mielessä on ollut toteuttaa ne nahasta. Tämä voisi olla toimiva idea myös.
  Anteeksi, musta tulis nyt ihan ideavaras heti, mutta nää on niin mageita!

  :D

  VastaaPoista
 3. Ihanat! Upee keittiä ja vetimet sopii tosi hyvin! Muutenkin sulla on kiva blogi, liityn lukijaksi! :)

  VastaaPoista
 4. Oi, miten upeita kaikki! Tuo vedinidea on ihan mahtava! :)

  VastaaPoista
 5. Hauskoja erilaisia betonielementtejä. Itsekin olen hieman tutustunut tuohon betoniin materiaalina, ja siitä saa kyllä vaikka mitä. Tuota minigrip- pussia en ollut tullut ajatelleeksikaan. Onko näissä muuten käytetty hiilineutraalia betonia?

  VastaaPoista

Kommentteja? Palautetta? Risuja tai ruusuja, voit jättää sen tähän!