sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Dc-fix sisustusmuovi

Olen jo vuosia päällystänyt kunkin asuntoni keittiöntasot DC -fix -muovilla. DC -fixiä on saatavana puujäljitelmästä marmoripintaiseen, kukkakuvioituun, kiiltävään tai mattaan ja vaikka mihin muuhun.
DC -fixin idea on, että sitä voi käyttää sisustuksessa ja tarvittaessa se lähtee helposti irti. Keittiöntasoissa se on ollut siksi kätevä, koska kyllästyn helposti ja fixin avulla pystyn edullisesti muuttamaan keittiön yleisilmeen kokonaan.

...Minkä luulisit tässä kuvassa olevan Dc-fixiä?
.........


Päätin kokeilla jotain mihin kukaan muu ei uskonut. Ostin Verkkokauppa.com:sta vaaleaa "haalistunut puu" fixiä pari rullaa. Vessan lattia käsittelyyn.

Tässä ennen ja jälkeen kuvat:Jos katsoo tarkkaan, huomaa että olen ensin asentanut valkoista fixiä seinän ja lattian rajaan, koska harmaa lattian muovimatto nousi noin 5cm korkeudeltaan seinälle.

Asensin värimaailmaan sopivaa fixiä myös välitilan laattoihin. Ne voi aina ottaa ihan helposti pois, sitten kun haluaa.

 


(Hox. Lattia asennetaan aina valon suuntaisesti siitä syystä, että jos saumoissa tulisi  mitään nousua/kupruilua/ elämistä niin ne eivät erottuisi niin hyvin. Tarkka suunnitelmani dc-fixin järkevästä käytöstä ja riittävyydestä ratkaisi tässä suunnan poikittain. Näin sain saumattomampaa pintaa enemmän.)

Tilasta tuli niin ihanan valoisa, että halusin jatkaa fixillä myös muualle (asunnon kulahtaneisiin) lattioihin. Alunperin olin aikeissa asentaa vaalean laminaatin, mutta koska kyseessä on vuokra-asunto ja kenties muuttoaikeet, päätin antaa fixille mahdollisuuden ja säästää itseltäni samalla pari tonnia sekä laminaatin asentamisen tuskan.

Jatkoin fixaamista eteiseen. Ja oveen.
Eteisen ovi oli muuten vaikein kohteeni tähän asti. Ulkoilman pakkasasteet, kylmä ovi ja fixi, joka pitää lämpimästä, tekivät asentamisen haastavaksi ja jouduinkin turvautumaan elämäni ensimmäistä kertaa hiustenkuivaajaan. Se piti muovin notkeana ja kiinnitti fixin paremmin oveen.

Eteisen tunnelmasta tuli aivan toisenlainen. Kattoplafondikin toistaa valon valkoisempana myös iltaisin.
Jätin tuulikaapin lattian koekäyttöön muutamaksi viikoksi. Tuo alue kuitenkin on se kulutetuin ja käytetyin. Eniten arvellutti japaninmastiffimme kävely ja eläminen. Parin viikon jälkeen lattiassa ei ollut _yhtäkään_ jälkeä joten jatkoin fixaamista muihin tiloihin.

Lattia ennen:


Lattia jälkeen:


Tässä kuvassa muuten kaiteetkin ovat fixattu.

Lopputulos on älyttömän kiva ja avokin suusta kuultu "Olit sä kyllä oikeessa" aiemman vastustelemisen jälkeen sinetöivät onnistumisen. Se, että lattia on vaalea ja sävyltään kylmempi edelliseen verrattuna luovat koko tilaan valoisamman ja ryhdikkäämmän tunnelman.
Kaikki tämä ja vähän päälle noin parilla satasella. Ei paha.


Infopaketti Dc-fixistä: Sitä on saatavana yleensä kolmea eri leveyttä 45cm, 67,5 cm ja 90 cm. Rulla on pituudeltaan aina 2 metriä. Hiustenkuivaaja saattaa helpottaa fixin asentamista, koska lämpö pehmentää sitä. Varo laittamasta liian lähelle. Fixi itsessään asentuu usein kuin itsestään, mutta jonkinlaista tapettilastaa tai silottajaa kannattaa käyttää. Mattoveitsi on leikkauksissa tarpeellinen. Käyttökohteet ovat rajattomat. Useimmiten tätä käytetään huonekaluihin ja tasoihin, mutta itse vein käytön lattiaan ja olen asentanut myös suihkun yhden seinämäosion dc fixillä. Pysyy hyvin ja kestää kosteutta. Olen nähnyt näitä laitettavan myös kylpyhuoneen lattialaattoihin ja käsitykseni mukaan tarra on kestänyt siinäkin hyvin.
Dc-fixiä on saatavana myös ikkunaan, tällöin puhutaan staattisesta kalvosta. Siinä ei ole minkäänlaista tarrapintaa vaan kalvo kiinnittyy staattisuutensa ansiosta tiukasti ikkunapintaan. Asentamisessa käytetään vesi-fairy -seosta jota levitetään hiukan ikkunan ja kalvon väliin.
Tässä laittamani kalvo keittiönikkunaan:
  38 kommenttia:

 1. Tarvitaanko tuohon vuokranantajan lupa? Ja miten se irtoaa lattiasta siististi? Entä hengittävyys? Jos koko kämpän verhoaa muovilla, niin mitä rakenteet ja ilmanvaihto tykkäävät? Hienon näköistä tuo on, todella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti kannattaa kysyä lupa. Kaikissa asunnoissa lupaa en ole kysynyt, vaan riskillä asentanut ja muutossa sitten irrottanut kaiken. Irroittaminen on tähän asti ollut helppoa. Olen kuitenkin kuullut, että joissain tapauksissa olisi maalipinta irronnut. Ehkä olen ollut onnekas, kun kohdalleni ei ole moista käynyt ikinä (kymmeneen vuoteen). Ensimmäinen asentamani fixi, joka oli hankala poistaa ja jätti liimapinnan jonka sain kuitenkin pesemällä pois, oli ensimmäisiä Lidlin myymiä muoveja, joita ehkä ei oltu ajateltu kodin pintoihin kiinnitettäväksi tai ainakaan irroitettavaksi.

   Hengittävyys on täysin sama kuin alkuperäisessä muovimatossa. Olen asentanut fixin täysin muovimaton päälle. Samoin kaakelit. Fixiä en ole laittanut saumoihin.

   Poista
  2. Miten sait liiman pesty pois? Mulla lävi meinaan niin että laitoin keittiön seinään liitutaulu dc-fixiä ja koska en tykännytkään niin revin sen pois ja liima jäi... voitko vastata oliviahuilaja@gmail.com

   Poista
 2. Itse kerään rohkeutta ensimmäiseen kokeiluun. Haluaisin laittaa keittiön ovet uusiksi, mutta ne ovat ns. ikkunauraovet, joten ajattelin aloittaa helpommilla ja tehdä ensimmäisen testin kodinhoitohuoneen tasaisiin kaapinoviin. Oletko itse koskaan laittanut uraoviin? Todella hienoin näköistä lopputulosta sinulla:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa ulko-ovessa on ikkunan ympärillä urat kauttaaltaan ja nämä fixasin erikseen ihan ensin.

   Poista
 3. Mielettömän mahtavat muutokset dc-fixillä, ihanan näköistä! Mullakin on tarkoitus fixailla vaikka mitä - lipastoa, keittiön kaapinovia ja taulun kehyksiä nyt ensi alkuun. Aion kans kirjoittaa lopputuloksesta postauksen... sitten joskus, niin paljon muuta tekemistä ja vähän aikaa :) Kunhan vaan nyt ihan ensin pääsisi käymään siellä Bauhausissa, siellä kuulemma on hyvä valikoima ja ehkä vähän edullisemmin kuin muualla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy tsekata sun lopputulos ja postaus sitten! Bauhausissa tosiaan on hyvä valikoima.

   Poista
 4. Meillä on todella ruma ns kuivavessa tosin siellä pestään lasten pyllyt ja pönttö pestään niin vettä toki roiskuu ja lattia on sininen muovimatto, uskaltaako laittaa fixin vai tuleekohan kuinka nopeasti kosteusvaurio?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastasinkin sulle jo Facebookissa, eli vesivahinkoa en usko tulevaksi, sillä huomaisit asian heti. Dc fix on itsessään aika tiiviisti kiinni.

   Poista
 5. Onko tuo lattia pysynyt hyvin? Itselläkin olisi harkinnassa aloittaa tällainen projekti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä pysynyt 😊 Mahtavaa, toivottavasti tulee kiva ja olet tyytyväinen lopputulokseen!

   Poista
 6. eksyin sun blogin puolelle facebookin kierrätysideoita ryhmästä ja jään kyllä mielellään seurailemaan! tosi kivan näköstä ja itse voisin testata tota fixiä myös! tosi näppärästi näyttää syntyvän isoja muutoksia mitkä on vielä edullisiakin :) Oon itse muuttanut ensimmäiseen omaan asuntoon ja keittiö ja wc on vähän vanhanaikaisia omaan makuun. Tästä lähtee monta kivaa ideaa omalle to do-listalle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! Kiitos ja kiva kuulla! Onnea D-c-fixailuun 😄

   Poista
 7. Moikka! Mistä tuo korihyllykkö on? Upea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni Jyskistä? Olen spray -maalannut sen alkuperäisestä tummanruskeasta valkoiseksi 😄

   Poista
 8. Ihanan näköistä! Missä kunnossa lattia on nykyään? Houkuttaisi itselläkin opiskelijaboksia hieman piristää, siellä kun on karmeat lattiat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hyvässä kunnossa edelleen. Jälkiä on tullut ainoastaan sohvien alle kun vieraamme ovat omatoimisesti siirrelleet sohvia yökyläillessään liu'uttaen pitkin lattiaa. Ostin uudet (vuode)sohvat, joita ei tarvitse siirrellä ja yritän hiustenkuivaajalla oikaista rypyt (jotka kylläkin piilossa uusienkin kalusteiden alla) 😄 ..joten uskoakseni ongelma hoidettu!

   Poista
 9. Heippa! Mietin lattian liukkautta tuolla wc:ssä, varsinkin jos on vähän kosteutta lattialla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Meillä käytössä ei ainakaan ole ollut mitenkään liukas. Toki wc on pieni ns. kuivavessa, jossa ei pestä kuin kädet. Ei ole viemäriäkään. Lattioiden pesun jälkeen kuivaan kauttaaltaan, koska onhan se märkänä liukas! Mutta niin kai mikä tahansa muukin lattiapinta?

   Poista
 10. Voi että miten hienolta näyttää. <3 Meillä kohta edessä muutto ja asunnon muovimatot uudessa aika hirveät. Mitenkäs nyt lattia näin vuotta myöhemmin? Vieläkö hyvin paikoillaan? Ihan hirmuisesti kiinnostais kokeilla kun laminaatti tulis niin kalliiksi kun ei omaan olla muuttamassa

  VastaaPoista
 11. Kiitos tästä blogikirjoituksesta! Olen siis valokuvaaja joka otti tänään ensikosketuksensa D-C Fixiin. Ja kun lopputuloksesta tuli hyvä, aloin pohtia pysyisikö tuo muovi seinässä. Halvempaa kuin tapetti, laittaminen ja pois ottaminen helpompaa. Ja kun aina sitä tekee mieli uusia kuvaustaustoja niin tässähän mulle nyt ratkaisu - kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seinästä mulla ei ole muuta kokemusta kuin eräässä aiemmassa asunnossa fixasin ikkunallisen päätyseinän. Pysyi melko hyvin kiinni mutta kyllä se jostain repsottikin. Se tosin oli ekoja sisustusmuoveja siihen aikaan. Mutta toihan on kiva idea juuri sinun käyttöösi!

   Poista
 12. Voiko muuten kuivan tilan WC:n seinään laittaa mukautetun päälle Fixin?

  VastaaPoista
 13. Itse täällä olen vasta tutustunut d-c fixiin. Kiinnostaisi laittaa keittiön välitila uusiksi. Mitenhän tämä mahtaa sopia siihen tarkoitukseen. On kuitenkin hella, liesituuletin ym. mistä tulee kosteutta ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun kokemuksen mukaan sopii hyvin. Meillä on kylppärin seinässä lattiasta kattoon oleva kaistale fixiä ja on kestänyt suihkut ja saunat oikein hyvin tähän asti. Myös vessojen välitilojen fixit on moitteetta paikallaan edelleen. Suoraan lieden taakse jos laitat, niin näet kyllä parissa viikossa miten käy, mutta ehkä en tulipalovaaran/sulamisen vuoksi laittaisi niin lähelle kuitenkaan. Mutta kyllä Dc-fixiä keittiön välitiloihin käytetään paljon ja kestää hyvin, jopa pyyhkimisen! 😊

   Poista
 14. Bauhausissa olevat fixien koot, leveydet 45cm, 67,5cm ja 90 cm pituuksina joko 2m tai 15m

  VastaaPoista
 15. Muakin kiinnostelee onko kestänyt miten esim. tossa keittiössä? Jos oot ottanu irti niin lähtikö hyvin ja vaurioituko muovimatto?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesti hyvin niin kauan kuin asuttiin. Muutossa revittiin veke ja pestiin/puhdistettiin kaittaaltaan. Muovimatto itsessään ei ollut kärsinyt, fixin liimapintaa oli jossain kohdissa hinkattava pois. Lähti liiman/tarran -poistoaineella.

   Poista
 16. Mä haluaisin nähdä kuvia kaappien reunoista, että minkänäköiset on reunat, kun fix loppuu ja vanha ovi näkyy siellä. Miten siitä saa siistin?

  VastaaPoista
 17. Upea muutos! Miten on lattiat kestäneet? :)

  VastaaPoista
 18. Hetkinen... kyllä aikasmoisella riskillä olet tota DC fixiä käyttänyt. Oletko tietoinen siitä, että käyttökohteet ovat kuivat sisätilat. Miksi ihmeessä laitoit kylppärin lattian kalvolla...hmm onkohan se yhtään edes turvallinen ratkaisu siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en tiedä mitä olet lukenut, mutta kylppärin lattiaa en ole laittanut 😊 Dc-fixiltä myös asian varmistanut ja siellä suositeltiin saumaamista jos kosteisiin tiloihin asentaa.

   Poista
 19. Mistä löytyisi kauniin väristä oveen joka on 48x2m 24cm?

  VastaaPoista
 20. Moro. Osaatkohan matskua käsitelleenä arvioida, sopiiko tuo sisustuspaneelien päälle? Paneelit ovat siis tuollaisia lautamallisia mdf-paneeleita ja niiden välissä on pienet viisteet, eli noin parin millin raot. Imaiseeko tuo kalvo helposti noihin rakoihin vai onko sen verran jämäkkää että jää siltä kohdin suoraksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan vahvasti että jää suoraksi noista kohdista. Voi alkuun pysyä muodossa, mutta irrota ja suoristua sittemmin. Toki kokemusta tästä asiasta itsellä ei ole, joten tuuhan kertomaan miten kävi!

   Poista
 21. Hei! Onko jtn vinkkiä tuohon vessanpöntön ympärystän fiksaukseen että tulisi siististi..meinaan vanhan pienen vessan lattian päällystää fixillä mutta tuo kohta hermostuttaa ehkä eniten:D

  VastaaPoista
 22. Hei! Kertokaa mulle miten dc fixin liiman jämät saa muovimatosta pois? Mulla pitää ottaa dc fix lattiasta pois...

  VastaaPoista
 23. Moi �� Tiedätkö miten fix pysyy ulko-ovissa? Kestääkö pakkasta?

  VastaaPoista

Kommentteja? Palautetta? Risuja tai ruusuja, voit jättää sen tähän!